UK RU
ТОП-10 продуктів при артриті

Артрит - це цілий ряд захворювань, що характеризуються болем, набряками і скутістю суглобів. Причому, артрит може виникнути у людини, незалежно від віку і статі. Вченими була проведена маса досліджень, в ході яких з'ясували, що є кілька продуктів, здатних зняти запалення і полегшити біль в суглобах. Отже, що ж це за чарівні продукти:

1. Жирні сорти риби (лосось, форель, скумбрія, сардини) багаті омега-3 жирними кислотами, які мають сильну протизапальну дію.

Завдяки вживанню жирної риби зменшується біль в суглобах, скутість і запалення. Особливо корисна жирна риба людям з ревматоїдним артритом, так як є твердження, що артрит може бути пов'язаний з низьким рівнем вітаміну D. А жирна риба якраз і є хорошим джерелом вітаміну D. Рекомендується включення в свій раціон не менше двох порцій жирної риби хоча б раз на тиждень, щоб помітити ефект від її вживання.

2. Часник.

Всі знають, що часник корисний для здоров'я. Але мало хто знає чому. Насправді, в часнику містяться компоненти, які мають протизапальні і протиракові властивості, які, крім іншого, можуть знизити ризик серцевих захворювань і деменції.

Завдяки дослідженням з'ясувалося, що часник поліпшує функції деяких імунних клітин, які зміцнюють імунну систему, ймовірно, завдяки його сильним протизапальним властивостям. Доведено, що використання часнику в раціоні здатне допомогти не тільки з симптомами артриту, а й зміцнити імунітет.

3. Імбир також здатний помітно полегшити симптоми артриту, так як речовини, що містяться в ньому, здатні блокувати вироблення речовин, які викликають запальні процеси в організмі.

Для зменшення артрозних запалень і симптомів артриту імбир рекомендується вживати в свіжому, порошкоподібному або сушеному вигляді.

4. Брокколі. Вважається, що брокколі - один з найкорисніших овочів для здоров'я в цілому і для страждаючих на артрит зокрема. Його складові зменшують симптоми артриту завдяки своїм протизапальним властивостям. Наприклад, сульфорафан, який міститься в брокколі, блокує утворення клітин, що беруть участь в розвитку ревматоїдного артриту.

5. Волоські горіхи, як і жирна риба, також багаті омега-3 жирними кислотами, про користь яких ми писали вище. Але, крім цього, ці горіхи також містять велику кількість поживних речовин і з'єднань, які здатні зменшити практично будь-яке запалення, пов'язане із захворюванням суглобів, і зменшити симптоми артриту.

Завдяки додаванню в раціон волоських горіхів у групи випробовуваних скоротилися болі в суглобах і зменшилася кількість уживаних протиартрозних препаратів.

6. Ягоди - це, безумовно, джерело антиоксидантів, вітамінів і мінералів, що доводить їх унікальну здатність в зменшенні запалень. У багатьох видах ягід містяться такі рослинні сполуки, як кверцетин і рутин, які не тільки блокують (кверцетин) деякі запальні процеси, пов'язані з артритом, а також мають загальний позитивний вплив на організм. Додайте в своє меню полуницю, ожину і чорницю і покриєте дефіцит поживних речовин в боротьбі з артритом, а ще зможете вгамувати тяжіння до солодкого.

7. Шпинат так само, як і ягоди, містить безліч антиоксидантів, рослинних сполук і поживних речовин, які допомагають зняти запалення, викликані артритом.

У шпинаті також особливо багато антиоксиданту кемпферола, який, як було доведено в дослідженнях, зменшує запалення артритних хрящових клітин і запобігає прогресуванню остеоартриту.

8. Виноград багатий поживними речовинами і антиоксидантами, які ефективно знижують рівень маркерів запалення в крові.

А ще вчені рекомендують їсти виноград разом зі шкіркою, тому що антиоксидант ресвератрол, який в ній міститься, може запобігти потовщенню суглобів шляхом блокування утворення клітин ревматоїдного артриту.

9. Оливкова олія першого віджиму, відома своїми протизапальними властивостями, також може сприятливо впливати на зменшення симптомів артриту: призупинити прогресування артриту, зменшити набряк суглобів, уповільнити руйнування хряща і зменшити запалення.

10. Вишневий сік містить широкий спектр поживних речовин і може допомогти зменшити симптоми артриту, остеоартриту і зняти запалення суглобів.

Але необхідно пити несолодкий терпкий вишневий сік, щоб не споживати зайвий цукор.

Стаття має ознайомлювальний характер. Якщо ви вирішили дотримуватися протиартритної дієти, то краще порадитися з лікарем, яка саме підійде вам.